Friday, July 23, 2010

Suratan Takdir dan Hadiah


Kata pepatah ... " Berhadiah-hadiahlah di antara kamu, nescaya bertambah kasih sayang di kalangan sekelian kamu"


Bulan Sya'ban sudah sinonim dengan bulan amal dan hadiah kerana padanya terdapat Malam Nisfu Sya'ban iaitu pada malam ke 15 hb merupakan malam penuh berkah dan suratan takdir dan amalan manusia di angkat ke langit ke sisi Allah Rabbul Jalil. Pada malam tersebut Allah Taala akan memandang akan hambanya yang beramal dengan pandangan kasih sayangNya. Adalah digalakkan supaya menambahkan amal ibadat seperti zikir,bacaan al quran, tahlil, bersedekah dan sebagainya kerana banyak ganjaran yang dijanjikan Allah Taala.


Adapun ulama-ulama telah menyusun amalan yang khusus untuk diamalkan iaitu bacaan Surah Yaasin sebanyak 3 kali berserta dengan doa-doanya sekali ;

1. Dikurniakan iman yang kuat dan tetap sehingga husnul khatimah

2. Dipanjangkan umur dalam taat

3. Dikurniakan rezeki yang berkat


Di bulan Sya'ban jugalah amalan kenduri untuk tahlil untuk arwah keluarga yang telah meninggal dunia diadakan saban hari dan tempat di negara kita Malaysia ini. Amalan baik ini secara tidak langsung dapat mengeratkan tali kekeluargaan Islam serta silaturahim dan juga ikatan ukhuwwah Islam di kalangan masyarakat kita.


Kesempurnaan amalan yang dilakukan bergantung kepada tertib, susunan dan perlaksanaannya. Natijah atau hasil daripada amalan akan dapat diperolehi hanyasanya melalui kualitinya iaitu ; terang dan betul bacaan sama ada doa ,zikir, istighfar, selawat dan juga al quran.


HADIAHKAN BARANG DENGAN HADIAH YANG BAIK DAN SEMPURNA KEPADA SESEORANG YANG KITA KASIHI..

No comments:

Post a Comment