Thursday, November 18, 2010

KORBAN & AGAMA ISLAMKorban,pengorbanan, perjuangan & terkorban.....
Korban adalah sunnah dalam kehidupan dan perjuangan.
Perjuangan yang sebenar adalah perjuangan yang berdasarkan kepada yang Haq iaitu yang didasari dengan kehendak Khaliqul Haqqul Mubin Allahu Jalla Jallaluh. Pengorbanan sepatutnya mengikut kaedah atau kaifiyat yang telah ditetapkan syarak. Pengorbanan di dalam perjuangan agama Islam adalah wajib di atas sekelian mukmin.. Manakala ibadat khusus korban adalah sunat muakkad.Tahun ni... masuk kali ke 2 ambo dan keluarga menyertai kemeriahan Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Korban di Al Jenderami setelah 4 tahun iaitu pada tahun 2006M.
Terubat rasa rindu terhadap suasana hari raya haji di kampung halaman , Kota Bharu Kelantan.Suasana sayu takbir raya serta khutbah yang berkesan oleh Tuan Guru Sheikh Hj Mohd Hafiz B. Hj Selamat membuatkan diri insaf terhadap betapa kecilnya pengorbanan diri di dalam menegakkan agama Islam serta syiar-syiarnya. Apalah jika hendak dibandingkan dengan guru-guru,ulama-ulama dulu, wali-wali, nabi2 dan rasul-rasul yang sanggup berkorban di dalam segala hal kehidupan mereka di dalam meninggikan Tauhid dan agama Islam.

Mudah-mudahan diri ini dimasukkan di dalam golongan yang tidak bakhil dalam pergorbanan terhadap agama Islam dengan berkat guru-guru mursyid yang ikhlas dan didikan mereka itu.... aaamin.

No comments:

Post a Comment