Tuesday, November 2, 2010

Lambaian KaabahHari ni, 25 Zulkaedah. 1431H dah masuk bulan haji... InsyaAllah beberapa hari saja lagi umat Islam seluruh dunia akan meraikan hari raya haji sempena ibadah haji yang menjadikan Mekkah Al Mukarramah dan Madinah Al Munawwarah sebagai titik tumpu yang penting. Para jemaah haji yang dijemput menjadi tetamu Allah Jalla Wa Azza sibuk mempersiapkan diri dengan amal-amal,bekal dan kelengkapan lain bagi memastikan supaya dapat melaksanakan ibadah haji masing-masing dengan sempurna dan mendapat haji yang mabrur. Hati jemaah semuanya tertumpu kepada ibadah haji semata-mata; segala kesibukan duniawi yang lain dilupakan seketika kerana suasana ibadah agung yang mengelilingi dan menyelubungi mereka begitu terkesan di dalam hati mereka.

Alangkah beruntung sekali jika kehidupan beribadah para jemaah haji juga terkesan setelah kembali daripada selesai mengerjakan ibadah haji. Inilah dia yang dinamakan mendapat haji MABRUR sepertimana yang dicita-citakan oleh sekelian muslimin yang berkunjung ke Mekkah untuk mengerjakan haji.

Bermula amal itu dengan niatnya... Bermula amal seseorang itu juga dengan kesudahanya.. Maka mulakan setiap sesuatu dengan niat untuk beramal mudah-mudahan diakhirinya juga nanti insyaAllah dengan kesudahan yang baik... aaamin

Sayu hati ambo pada bulan haji tahun ni... sebabnyo ada 3 perkara : 1. Tarikh lahir ambo jatuh pada 10 Zulhijjah.. genap umur 37thn hijrah tahun ni. 2. Rindu sungguh dalam hati nak bertamu ke sana. 3. Hari haul kematian arwah abang ipar iaitu pada 12 Zulhijjah. Al fatihah.

Mudah2an dipermudahkan oleh Allah Taala ke tanah suci yang berkah dengan berkat solawat dan syafaat rasulullah s.a.w. aamin

No comments:

Post a Comment